Gå videre til innhold
Foto: Voigt Fotografie v/ Kevin Voigt
Foto: Voigt Fotografie v/ Kevin Voigt

Pressemelding -

Vellykket hjerteinngrep for Ingrid Landmark Tandrevold

Onsdag denne uka gjennomgikk Ingrid Landmark Tandrevold en vellykket ablasjonsbehandling - altså en hjerteprosedyre der man ødelegger den ekstra ledningsbanen i hjertet som kan forårsake rytmeforstyrrelser.

Tandrevold sier hun føler seg bra etter inngrepet, som ble utført ved Ahus Gardermoen. Hun er allerede tilbake i lett trening.

– Jeg har fått veldig god oppfølging, og er takknemlig overfor familien min, støtteapparatet mitt, helsevesenet og alle andre som har stått ved min side gjennom denne prosessen. Jeg har følt meg i de tryggeste hender, og er utrolig takknemlig for den kunnskapen og omsorgen jeg har fått på veien, sier hun.

28-åringen er blitt behandlet for en tilstand kalt AVNRT (atrioventrikulær nodal reentry-takykardi). Dette er en form for hjerterytmeforstyrrelse som skyldes en ekstra elektrisk ledningsbane i hjertet. Tilstanden kan forårsake episoder med unormalt høy puls når de elektriske impulsene i hjertet begynner å sirkulere i en loop mellom den normale og den ekstra ledningsbanen, slik Tandrevold opplevde under to renn i Kontiolahti for kort tid siden.

Etter disse episodene valgte hun, i samråd med helsepersonell, å stå av de gjenværende verdenscuprennene før jul og reise hjem til Norge for medisinsk oppfølging.

– Det kan godt hende jeg kunne stilt til start både i Hochfilzen og Le Grand Bornand uten å merke noe som helst, for med unntak av Kontiolahti har ikke dette skjedd siden OL i 2022. Men nå fikk jeg en mulighet til operasjon. Da valgte jeg å ta den, forklarer Tandrevold.

Under inngrepet - som var en såkalt minimalt invasiv prosedyre - greide legene å framprovosere den samme type hjerterytmeforstyrrelsen som har oppstått i enkelte konkurranser.

– For å kunne operere bort feilen er man avhengig av å framprovosere en forstyrrelse på hjerterytmen. Det var ikke gitt at man skulle greie det, for dette er noe jeg sjelden opplever. Arbeidshypotesen var at sjansene var størst nå som jeg hadde noen helt ferske episoder. Da muligheten for å gjennomføre et inngrep åpnet seg etter at jeg kom hjem, var jeg innstilt på å gjøre det, sier hun.

Selv om episodene med forstyrrelser på hjerterytmen har vært ubehagelige, er det igjen viktig for Tandrevold å understreke at tilstanden ikke har vært farlig for henne - så lenge hun ikke har presset seg videre under anfallene.

– Det er viktig å påpeke at dette har vært noe helt annet enn for eksempel atrieflimmer, som er en annen form for hjerterytmeforstyrrelse med helt ulike årsaker, konsekvenser og behandling. Episodene jeg har opplevd med unormalt høy hjerterytme har vært ubehagelige, men jeg ville selvsagt aldri gått skirenn dersom dette hadde vært farlig for meg. Det ville jeg heller ikke fått lov til, sier Tandrevold.

Nøyaktig når hun er tilbake med startnummer på brystet vet hun ikke, men det trenger ikke nødvendigvis bli altfor lenge til.

– Nå skal jeg bare komme skikkelig i gang igjen, og bygge treningen gradvis opp. Så tror jeg at jeg kan være ganske kjapt tilbake i verdenscupen på nyåret. Men det er for tidlig å si om jeg rekker Oberhof, sier Tandrevold.

Kategorier

Kontakter

Per Arne Botnan

Per Arne Botnan

Landslagssjef 900 42 212

Verdens ledende skiskytter-nasjon

Norges Skiskytterforbund ble stiftet 10. desember 1983. NSSF har ca. 7000 medlemmer fordelt på 160 klubber og 15 skiskytterkretser.

Norges Skiskytterforbunds visjon er å være verdens ledende skiskytternasjon. Langtidsplanen for 2022-2026 er derfor organisert på en ny måte. Våre verdier som skal være synlig i alt vi gjør er: Begeistrende, Idrettsglede, Samlende og Ekte.

Skiskyting er en meget populær idrett, som siden 2002 har vært i toppen av statistikk over Norges mest populære idretter. Vi har flotte profiler for skiskyting, engasjerte trenere og ildsjeler på grasrotnivå.

Norges Skiskytterforbund

Sognsveien 75A1
0840 Oslo
Norway