Følg Norges Skiskytterforbund

– Det jobbes svært godt i skiskytter-Norge

Pressemelding   •   mar 30, 2020 13:12 CEST

UBESEIRET: De norske skiskytter-kvinnene er ubeseiret på stafett sesongen 19/20. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund

En vinter preget av snømangel og logistikkutfordringer ble toppet med en avlyst verdenscupfinale i Holmenkollen. Likevel har norsk skiskyting en rekke høydepunkter å se tilbake på.

Sesongen for utøverne på elitelagene har vært et eventyrlig kapittel i norsk skiskytings historie. Allerede i Østersund delte Johannes Thingnes Bø ut den gule trøya til sin franske rival Martin Fourcade, men i Kontiolahti var det likevel stryningen som vant verdenscupen sammenlagt for andre året på rad. Norge har fire herrer blant topp ti sammenlagt i verdenscupen, og tre kvinner.

– Det har vært en utrolig sterk sesong der flere utøvere har prestert jevnt bra. VM er et kapittel for seg – rett og slett fantastisk. I tillegg er det imponerende å se at yngre løperne presterer så godt internasjonalt. Det forteller oss at det jobbes svært godt ute i skiskytter-Norge og på de yngre landslagene, roser sportssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan.

Også for de kvinnelige eliteutøverne har sesongen vært preget av seire og suksess. Marte Olsbu Røiseland ble raskt utropt til VM-dronning med sju av sju mulige medaljer. Tiril Eckhoff kjempet om å vinne verdenscupen sammenlagt under de siste rennene i finske Kontiolahti, men etter tre bom på siste skyting endte Eckhoff sju poeng bak italienske Dorothea Wierer i sammendraget.

– Vi har ikke hatt et så sterkt kvinnelag noensinne. Ingrid Landmark Tandrevold i gul trøye før jul var også et høydepunkt. Å være ubeseiret på stafetter gjennom hele sesongen er nytt for oss, og noe vi er veldig stolte av, forteller Per Arne Botnan, sportssjef i Norges Skiskytterforbund.

Sterke prestasjoner blant de «unge, lovende»

Også for neste generasjons skiskyttere har sesongen vært fantastisk. Sesongstarten på Sjusjøen ga et realt frampek på hvor bra vinteren skulle bli.

– Vi vinner over halvparten av konkurransene i IBU Cup’en i år, og gutta er på pallen i alle renn bortsett fra to. 13 individuelle seire fordelt på sju ulike vinnere forteller meg at vi har flere utøvere enn noensinne som kan bli topp 10 i verdenscupen når de får muligheten, sier Brun Hennum.

Norge fikk seks medaljer i Europamesterskapet i Minsk. Mesterskapet var preget av varmt vær og usikkerhet knyttet til snøforhold, men troppen og trenerne holdt fokus på det sportslige.

– Gullet til Endre Strømsheim og Karoline Erdal sitter nok for mange igjen som ett av høydepunktene. I tillegg sølvet til Ida Lien og femteplass til Åsne Skrede på sprinten. Sturla Holm Lægreid kapret sølvet på jaktstarten, der også Sivert Bakken fikk bronse og Aleksander Fjeld Andersen en fjerdeplass, minnes Harri Luchsinger, utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund.

I ungdoms- og junior-VM i sveitsiske Lenzerheide ble Norge beste nasjon sammen med Russland med fem gull, tre sølv og én bronse.

BMW IBU World Cup sammenlagt kvinner 2019/2020:

2: Tiril Eckhoff

4: Marte Olsbu Røiseland

7: Ingrid Landmark Tandrevold

43: Karoline Knotten

51: Synnøve Solemdal

52: Thekla Brun-Lie

68: Emilie Kalkenberg

BMW IBU World Cup sammenlagt herrer 2019/2020:

1: Johannes Thingnes Bø

4: Tarjei Bø

9: Johannes Dale

10: Vetle Sjåstad Christiansen

12: Erlend Bjøntegaard

43: Sturla Holm Lægreid

64: Lars Helge Birkeland

65: Aleksander Fjeld Andersen

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.